Ieșenii prezenți la concertul „Paradosis” s-au bucurat, ieri seară, timp de o oră și jumătate, de o veritabilă călătorie în timp, în Țara Românească a secolului al XIX-lea. Evenimentul a adus în prim-plan sonoritățile tradiționale românești vechi, sub semnul memoriei muzicale a lui Anton Pann, dascăl, compozitor și figura emblematică a muzicii bisericești și tradiționale, anul acesta împlinindu-se 171 de ani de la trecerea sa la Domnul.
Formația vocal-instrumentală „Arheon” a fost înființată în anul 2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie. Interpreții vocali și instrumentiști sunt profesori de muzică și preoți din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului. Repertoriul formatiei cuprinde piese vechi culese ori compuse de dascălul Anton Pann, de ucenicul său, George Ucenescu și alții, dar și piese noi „cu forme vechi” cum ar fi „Balada Vlădicii Antim”, semnată de dirijorul formației. Prezentul proiect vocal-instrumental dorește să aducă în fața auditoriului parfumul proaspăt al muzicii secolelor trecute și își propune „să ofere viitor trecutului”.
Corul Euphonia, una din cele mai prestigioase formații corale din România, a apărut în peisajul muzical în anul 1981 sub denumirea „Arutela” și la numai un an a primit titulatura „Euphonia”, sub care se va consacra şi va câştiga aprecierile publicului şi criticilor atât din Romania, cât şi al celor din străinatate. Fondatorul și dirijorul corului a fost timp de peste 35 de ani profesorul Mihail Ștefănescu. „Euphonia” are o contribuție consistentă la viaţa culturală a municipiului Râmnicu Valcea, constituind în anul 1995 o veritabilă piatră de temelie în clădirea noului edificiu cultural – Filarmonica „Ion Dumitrescu”. Repertoriul coralei numără peste 2000 de piese din creaţia românească şi universală, formaţia susţinând concerte corale a cappella şi concerte vocal – simfonice.
Ultimul concert IBMF, la Cinema Victoria
Duminică seara, 25 mai, de la ora 19.00, în Sala Unirii – Cinema Victoria va avea loc ultimul eveniment al festivalului, „Concertul unității de credință și neam”, unde vor fi invitați să cânte Grupul „Sfântul Dimitrie” din Craiova, Grupul „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj-Napoca, Corala academică „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei și pr. Alexandru Grigoraș de la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.